מאמרים וטיפים

איך להבין את תלוש השכר ולמה כדאי לבדוק אותו בכל חודש?

גם אתם מקבלים את תלוש השכר ומייד שמים בצד? כדאי מאוד לבדוק היטב את התלוש מדי חודש. להלן הנקודות העיקריות אליהן יש לשים לב בעת הבדיקה החודשית.

הרבה מאתנו מקבלים את תלוש השכר ואפילו לא פותחים אותו. הוא נשאר במגירה או בעבודה או בבית. יחד עם זאת, בדיקת תלוש השכר היא מחובתו של כל עובד, כמו בדיקת חשבון הבנק.

תלוש השכר משקף את הסכם העסקה שלך, ולכן בחודש הראשון עליך לבדוק שאכן התנאים בחוזה תורגמו לתלוש השכר. בשאר החודשים עליך לוודא כי לא חל כל שינוי והתנאים עדיין תקפים.

היה והעברת בקשה לשינוי – פרטי חשבון בנק, תיאום מס, נקודות זיכוי, פרטי ילד וכד’ – מומלץ לבדוק בחודש העוקב כי פרטים אילו נכנסו לתוקף ובאים לידי ביטוי בתלוש.

תלוש השכר מורכב מנושאים, כאשר כל נושא משקף נישה אחרת בהסכם העסקה של העובד/ת.

להלן רשימת תתי הנושאים בתלוש שעליכם לוודא כי הפרטים מעודכנים בהתאם:

  • תשלומים – בסעיף הזה יבואו לידי ביטוי שכר גלובלי/חודשי, נסיעות, שכר שעתי, שעות נוספות, הבראה, ביגוד – כל מה שרלוונטי לתשלומים בגין העבודה שלכם.
  • שווי מס – רכיבי שכר שמתווספים לברוטו שלך, אך התשלום עבורם הוא מס בלבד. שווי רכב, שי לחג, ארוחות וכד’.
  • נתונים נוספים – שם, מס’ ת.ז., ברוטו למס הכנסה, ברוטו לביטוח לאומי, ילדים (עד גיל 19). בסעיף זה יופיע שם העובד, מצב משפחתי, פרטי חשבון בנק, מועד תחילת העסקה.
    למה חשוב לבדוק זאת?
    טעות בחשבון בנק – המשכורת לא תגיע בזמן; ת.ז. שגויה – הפרטים המדווחים לרשויות יהיו שגוים; תחילת העסקה – חשוב לטובת ותק בעיקר בתשלומים תלויי ותק כמו הבראה,
  • מיסים – בסעיף זה תראו את פירוט תשלומי המיסים לרשויות – מס הכנסה, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, ועד עובדים (במקומות בהם מחייבים בכך).
  • קופות גמל – שכר מבוטח – פירוט קופות שיש לעובד לפנסיה וקרן השתלמות. יוצג שכר מבוטח ואחוזים להפקדות.
  • ניכויים – תשלומים שיש לנכות ו/או להחזיר לעובד. כגון הלוואה או מקדמה.
  • פירוט נקודות זיכוי – כל עובד תושב ישראל זכאי ל-2.25 נקודות זיכוי, אישה עוד 0.5 נקודה ממס הכנסה. בנוסף, קיימים קריטריונים נוספים המזכים בנקודות זיכוי נוספות כגון: ילדים, חייל משוחרר, עולה, הורה יחיד, ילד נטול יכולת.****
  • הערות/ מידע פורמלי >- עלות שכר מינימום שעתי וחודשי, שעות עבודה (תקן ובפועל), הודעות מהמעסיק.

אלו נקודות שכדאי לשים לב אליהן בהסתכלות על תלוש השכר שלכם.
הקפידו לבדוק אותו אחת לחודש, ואם משהו לא ברור – תבדקו מול חשב השכר ו/או הגורם המטפל.
כי בסופו של חודש – זאת המשכורת שלכם.

מה חדש?
Skip to content