מאמרים וטיפים

הורות פיננסית: פיתוח מודעות כלכלית במשפחה

מודעות כלכלית מתחילה בתקשורת בריאה בתוך המשפחה, בין ההורים לילדים. צריך לדבר על זה ולהמחיש את זה. הורות פיננסית - קבלו טיפים לדרך.

משפחה - הורות פיננסית

“ילדים זה שמחה” ויש האומרים “שמחה יקרה”. שכן, חלקם של הילדים בתקציב המשפחתי הולך וגדל עם השנים, ופעמים רבות אף מהווה חסם לרווחה הכלכלית של המשפחה.
מחקרים שונים מצאו כי הורים רבים שוקלים להימנע מהבאת ילד נוסף בשל קשיים כלכליים, ונראה כי מוצגת פה דילמה אמיתית של הורים בנוגע לסוגיית ‘ילדים וכסף’ – האם באמת נוכל לכלכל את ילדינו? האם נוכל להבטיח את עתידם של ילדינו בנוסף לעתידנו? האם נוכל לסייע גם בחייהם הבוגרים (מימון לימודים, חתונה, סיוע בדירה).

הסוגייה המהותית שעולה כאן: האם הורים אכן צריכים לכלכל, לממן ולדאוג כלכלית לילדיהם? האם לעשות זאת בכל מחיר, גם על חשבון הרווחה הכלכלית של ההורים עצמם?
נראה, כי הכל מתחיל במסרים ההוריים שספגנו בבית, כגון: “אני אתן לילדים את כל מה שלא היה לי”, “הכל בשביל הילדים”, “במה שילד צריך- לא חוסכים” .
מדובר בתהליך של העברה בין דורית, בו תפיסות הוריות מועברות מדור אחד לבא אחריו.

מאמר זה לא מטיף, חלילה, להפחתת הילודה, וגם לא בא להעיב על מצב רוחכם. להיפך, מטרת המאמר היא לפקוח את עיניכם וללמדכם כיצד תיקחו אחריות על מצבכם הכלכלי וכיצד תחנכו גם את ילדיכם היקרים לעצמאות ולרווחה כלכלית.

מחקרים רבים מצביעים על כך, שלא רק שלהורים יש תפקיד משמעותי המשפיע על התפתחותו של הילד, אלא שיש להם גם השפעה על האופן בו ילדיהם יתפקדו כבוגרים וכהורים בעצמם. לכן, יש להעביר גם לילדים את המסר שכל אחד מאיתנו צריך לדאוג לעצמאותו הכלכלית.

הורות פיננסית – איך עושים את זה?

הורות פיננסית מתחילה בתקשורת בריאה בין הורים לילדים, השקעה בזמן איכות משפחתי, והקניית ידע לחיים. חשוב להבין, כי הילדים שלנו לומדים מחוויות של ניסיון אישי והתבוננות באחרים. מגיל צעיר הם חווים רק הוצאה של כסף, אך הם אינם מבינים ולא רואים את אופן הצבירה של הכסף.
בנוסף, ילדים מפנימים הכי טוב כאשר יש שיתוף אקטיבי, דיאלוג ישיר, חיזוקים וקבלה ללא שיפוטיות. לכן, חשוב לשמור על שקיפות פיננסית ולא להימנע מלדבר על כסף בבית.

כמה טיפים בנושא הורות פיננסית והקניית מודעות כלכלית לילדים (וגם לזמן איכות במשפחה):

  • הורים הם מודל לחיקוי – חשוב שתתנו לילדים דוגמה אישית בהתנהלות כלכלית. הראו להם כיצד אתם דוחים סיפוקים, מנהלים תקציב מאוזן ומבצעים רכישות נבונות. אי אפשר לצפות מילד שידע להתנהל נכון אם הוא חווה בבית בזבזנות, חוסר סדר ורכישות אימפולסיביות.
  • לנהל עם הילדים שיחות פיננסיות – כל אירוע כלכלי במדינה מאפשר שיח והקניה של מושגים כלכליים, כגון: שביתה של עובדי מפעל, פשיטת רגל של עסקים, יציאה לחל”ת בתקופת הקורונה, וכד’.
  • בילויים משותפים – צאו עם הילדים לטיולי טבע, שחקו איתם, צפו יחד בסדרה מעניינת, שתפו אותם בפעילויות הבית (כמו בישול וגינון).
    בסופו של דבר, אם נשאל את הילדים מה הם באמת רוצים, נבין שעבורם כסף זה לא הכל (למרות שלעיתים זה נראה כך). לרוב, ילדים מייחלים למשפחה אוהבת, נוכחת ותומכת.
  • הצבת גבולות – חשוב לשמור על גבולות גם בענייני כספים. יש להבין שפיצוי כספי הוא אינו תחליף לנוכחות הורית ואהבה, גם אם אתם הורים יחידניים או קרייריסטים שרוצים לפצות את הילדים לנוכח המציאות בבית. אם יש גבולות בבית זה לא אומר שאנו לא אוהבים את ילדינו. להיפך, חינוך פיננסי נכון יוביל את הילדים למקום כלכלי טוב יותר בעתיד – וזאת מתנה לחיים עבורם.
  • דיאלוג על כסף – כסף לא חייב להיות נושא לריב משפחתי או מאבק כוחות. להיפך, למדו את ילדכם לנהל שיח בריא ולהציג את בקשתו באופן הגיוני ומשכנע. חשוב גם ללמד אותו להקשיב ולקבל תשובה שלילית (עם הסבר). נצלו את ההזדמנות לדון בהבדלי תפיסות, כגון: רוצה-צריך, צריך- חייב, צורך-מבזבז, חוסך-גורע.
  • חשיפה למשחקים וספרים – שחקו איתם במשחקים כגון: מונופול, משחק עסקים, קאשפלו. משחקים אלו מעודדים חשיבה כלכלית ועסקית, ומלמדים מושגים כמו נכסים, תזרים ומניות.
    בנוסף, יש מבחר גדול של ספרים פיננסיים לילדים שמעוררים מודעות, מקנים ידע ומזמנים שיח.
  • קחו את הילדים לעבודה – זו ההזדמנות עבורם להיחשף למקום עבודתכם להבין את המושג עבודה ולחוות את המאמץ שאתם עושים כדי לצבור כסף.
  • צאו עם הילדים לקניות – רק אחרי שהכנתם רשימת קניות, שיתפתם את הילד בתכנון הקניה וחישבתם יחד את התקציב.
  • ניהול דמי כיס – דמי הכיס מאפשרים ללמד את ילדכם להתמודד עם תקציב מוגבל, להגדיר מטרות וסדרי עדיפויות ולחסוך לאותן מטרות.
    מומלץ להתחיל כבר מגיל הגן עם קופת חיסכון, המשך בגיל היסודי-חט”ב עם הגדרת תקציב ולימוד חיסכון, וכלה בגיל התיכון עם שיתוף הילדים בתקציב המשפחה, פתיחת חשבון בנק וניהול הכסף בחשבון.
מה חדש?
מטבעות בצנצנות - מתחילים לחסוך

איך מתחילים לחסוך?

היכולת לחסוך תלויה בשני גורמים: הפער בין ההכנסות להוצאות, ותכנון תקציבי. קבלו טיפים אפקטיביים לצעדים ראשונים בחיסכון למטרה שלכם.

קראו עוד »
Skip to content