השלב הראשון בדרך להתנהלות כלכלית נכונה הוא ניהול מעקב הוצאות קפדני. המודעות לצורך במעקב גוברת ונשאלת השאלה איך הכי נח ונכון לעשות את זה, לאורך זמן מבלי להתייאש.
להלן סקירה קצרה, עם יתרונות וחסרונות, של שיטות ניהול מעקב הוצאות:
רישום ידני (דף, מחברת, טלפון)
- יתרונות: זמינות ופשטות (כמובן, בתנאי שהדף או המחברת תמיד איתכם, או שאתם לא עסוקים מדי בנייד במשימות אחרות).
- חסרונות: חוסר יכולת לסכם ולדעת בזמן אמת מה מצב ההוצאות בכל סעיף בתקציב; המון עבודת חישובים ידנית שגורמת גם לטעויות חישוב.
אקסל
- יתרונות: יכולת לראות את תמונת המצב בכל סעיף ובסה”כ בזמן אמת, דיוק, קל ופשוט יחסית לעדכן ולשמור, מאפשר יכולת ניתוח הוצאות ותכנון תקציב
- חסרונות: העדר נגישות וזמן למחשב ולאתר הבנק באופן יומיומי. לפעמים, הנסיון לתזמן עדכון כל ההוצאות פעם בשבוע כפי שמומלץ במינימום – נכשל (הרי תמיד נופל עלינו משהו דחוף יותר או שפשוט… שוכחים)
אפליקציית הוצאות לעדכון עצמי
- יתרונות: זמינות, נגישות, פשטות, דיוק. בעצם כל היתרונות שיש ברישום הידני, או בהקלדה בנייד, יחד עם יתרונות של אקסל.
- חסרונות: רוב האפליקציות הטובות הן באנגלית ומעטות מאפשרות התאמה מלאה לעברית; לפעמים הן מסובכות ונדרש זמן הסתגלות ויכולת התמדה; חלקן חינמיות עם מעט אופציות וללא מערך תמיכה, וחלקן בתשלום (צריך, כמובן, לבחון יתרונות מול עלות); חלקן לא מסונכרנות בין בני זוג (שימוש משותף הוא קריטי במעקב הוצאות משק בית); חלקן לא מסונכרן עם גיליון מעקב במחשב (מאפשר נוחות ויזואלית של גרפים וטבלאות אקסל חודשיות או שנתיות, מקל על ניתוח ההוצאות, ומאפשר תכנון קל יותר של תקציב חודשי ושנתי למי שמעדיף עבודה במחשב).
אפליקציות בעברית: תקציב מהיר * חיים בפלוס
אפליקציות באנגלית: Money Lover * Toshl
אפליקציית מעקב הוצאות אוטומטי
- יתרונות: הכי פשוט. המעקב נעשה עבורינו ולא צריך להתאמץ. דוגמאות טובות הן: פיננדה ו-Riseup (נותנת גם התראות ווטסאפ בזמן אמת).
- חסרונות: דורשת גישה לסיסמאות חשבון הבנק וכרטיסי האשראי; יש קושי במעקב אחר המזומן, שעדיין דורש עדכון עצמי.
היתרון הבולט של האוטומציה הוא בעצם גם חיסרון – כשלא מתאמצים לעשות פעולות סדורות בדרך להתייעלות כלכלית, בדיוק כמו שמתאמצים בתהליך דיאטה, לרוב לא יהיו תוצאות טובות לאורך זמן.
העיקר שתבחרו כלי ניהול מעקב הוצאות שמתאים לכם ותתמידו בו.
בהצלחה.